Na danas otvorenom jubilarnom 15. međunarodnom sajmu gospodarstva, poljoprivrede, prehrane i turizma „Dani trešnje 2017“ ministru Ajdinu Teletoviću uručena je plaketa „Zlatna trešnja“ s prigodnom medaljom kojom su organizatori sajma iskazali zahvalnost Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša za dugogodišnji izniman doprinos i potporu u organizaciji ovog sajma.
„Razvoj ruralnog turizma odnosno mogućnost proizvodnje organske hrane i povezivanje poljoprivrednih proizvođača s turističkim sektorom pretpostavka su održivog razvoja turizma u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a ovaj sajam upravo to zagovara i promovira“, kazao je ministar Teletović naglašavajući kako se time doprinosi očuvanju krajolika, ali i tradicije, stila i autentičnog načina života što su zajedno i odlike dobre turističke destinacije.
Pored promoviranja trešnje i ostalih domaćih proizvoda, trodnevna manifestacija čiji je organizator Turističko udruženje Sjever-Potoci ima za cilj davanje poticaja malim proizvođačima za pokretanje osobnih biznisa te njihovo udruživanje u klastere s ciljem lakšeg plasiranja proizvoda na domaće i strano tržište.
U prisutnosti brojnih uglednika iz javnog života ovu jedinstvenu sajamsku manifestaciju u čast trešnje, ali i ostalih domaćih proizvoda i turističkih sadržaja ovog područja, u ime generalnog pokrovitelja Vlade Federacije BiH otvorio je premijer Fadil Novalić.
Inače partner ovogodišnjih „Dana trešnje“ je Vlada Srednjobosanske županije, a među brojnim sponzorima je i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije. Sajam u prostorijama bivšeg tržnog centra „Merkur” u Vrapčićima, na sjevernom ulazu u Mostar, otvoren je za posjetitelje do četvrtka, 25. svibnja.