Međunarodni  dan biološke raznolikosti, koji se svake godine obilježava 22. svibnja, ima za cilj povećati razumijevanje i svijest o pitanjima biološke raznolikosti. Iako se prvotno obilježavao krajem prosinca, Rezolucijom 55/201 od 20. prosinca 2000.  Opća skupština UN-a odlučila je pomaknuti datum na 22. svibnja, u spomen na donošenje Konvencije  o biološkoj raznolikosti  (CBD).

Konvencija o biološkoj raznolikosti (1992.) međunarodni je instrument za očuvanje biološke raznolikosti, održivo korištenje njezinih sastavnica te pravednu i ravnopravnu podjelu koristi proizašle iz korištenja genetskih resursa, a ratificiralo ju je 196 država. Bioraznolikost obuhvaća raznolikost svih oblika života na Zemlji, što je neophodno za ljudsko preživljavanje i dobrobit. Iako se sve više shvaća da je biološka raznolikost globalno bogatstvo od ogromne vrijednosti za sadašnje i buduće generacije, određenim ljudskim aktivnostima značajno se smanjuje broj vrsta. Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) ističe da više od 25 posto vrsta prijeti izumiranjem, što ukazuje na alarmantan gubitak raznolikosti koji prijeti stabilnosti svjetskih ekosustava.

„Budi dio plana” tema je ovogodišnjeg obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti i predstavlja poziv na akciju da se zaustavi i preokrene gubitak bioraznolikosti podupiranjem provedbe Globalnog okvira za bioraznolikost Kunming-Montreal.

#BiodiversityDay #PartOfThePlan  #ForNature