Kao izraz zajedništva i snage velike europske obitelji na današnji se dan širom Europe obilježavaju dva velika događaja iz njezine novije povijesti – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.

U znak sjećanja na dan kada je nacistička Njemačka 1945. godine potpisala bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu te sjećanja na žrtve rata i nasilja, ali i kao stalni podsjetnik na značaj mira, međusobne suradnje i pomirenja među narodima,  deveti svibnja obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom. Njegovanje duha antifašizma najbolji je način na  koji se potvrđuje pripadnost Europi koja na isti dan, devetog svibnja obilježava Dan  Europe u znak sjećanja na deklaraciju francuskoga ministra vanjskih poslova Roberta Schumana koju je predstavio 9. svibnja 1950. Deklaracija se smatra prvim službenim korakom u nastanku EU jer donosi ideju o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi rat između europskih naroda učinila nezamislivim i nemogućim.

Dan Europe simbolizira mir i jedinstvo, promovira slobodu, poštivanje ljudskih prava i sigurnost kao najviše ljudske vrijednosti te šalje jasnu poruku da se samo  u jedinstvu, toleranciji, kulturološkoj i nacionalnoj raznolikosti  te suradnji  može graditi konstruktivno društvo i politički entitet kakav danas prepoznajemo u EU. Danas kad se suočavamo sa zajedničkim izazovima kao što su klimatske promjene, gubitak bioraznolikosti, sigurnosne prijetnje, koji neprestano testiraju našu otpornost i svrhu, važnije je nego ikada nastaviti raditi zajedno u duhu suradnje i međusobnog poštovanja.

U dobroj vjeri kako ćemo mi u Bosni i Hercegovini pokazati dovoljno  predanosti radu i reformama te da će naša odlučnost i opredijeljenost  europskim integracijama na kraju biti okrunjena članstvom u EU, čestitamo Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.