Već više od pola stoljeća 22. travnja se diljem svijeta obilježava kao Dan planeta Zemlje i jedan od najvećih građanskih događaja na Zemlji. Ovogodišnji Dan planeta Zemlje obilježava se pod službenim sloganom Planet vs. Plastika aktivirajući milijarde ljudi širom svijeta da zaštite naš planet i bore se za svjetliju budućnost za generacije koje dolaze.

Ovogodišnja globalna tema Planeta vs. Plastika ističe potrebu širenja svijesti o štetnosti plastike, zdravstvenom riziku koji plastika nosi, potrebi za izbacivanjem iz uporabe sve plastike za jednokratnu uporabu te prestanak tzv. „brze mode“, uz neprestane izmjene modnih trendova koji stvaraju sve više i više odjeće od umjetnih materijala, koja se više ne upotrebljava. Cilj svih aktivnosti je poticanje smanjenja korištenja plastike i reduciranje proizvodnje svih vrsta plastike za 60 posto do 2040.

Na tom tragu, Ministarstvo će u narednom razdoblju i u suradnji sa županijskim Fondom za zaštitu okoliša, organizirati različite radno-edukativne aktivnosti u koje će uključiti djecu i mlade kako bi odgojili nove generacije i utjecali na promjenu dosadašnjeg ponašanja prema okolišu.

Čestitajući 22. travnja – Dan planeta Zemlje pozivam sve nas da, pojedinačnim i kolektivnim naporima, damo doprinos očuvanju dragocjenih resursa potvrđujući našu predanost zaštiti okoliša, promicanju održivosti te stvaranju zdravije i otpornije budućnosti za sav život na Zemlji.

Ministar

Emil Balavac