„Javni sektor, koji uključuje i školske i zdravstvene ustanove, jedan je od najvećih potrošača energije i  predstavlja  najbolje mjesto za implementaciju politike energetske učinkovitosti. Danas sa zadovoljstvom mogu kazati kako smo kroz ovaj projekt poboljšanja energetske učinkovitosti u više objekata na području HNŽ-K uspješno u praksu implementirali održive politike u sektoru okoliša koje zagovara županijsko Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša“ – istaknuo je ministar Ajdin Teletović tijekom posjeta JU Osnovna škola Drežnica čiji se objekt obnavlja i utopljava u sklopu Projekta energetske učinkovitosti u HNŽ-K.

Naglašavajući kako se projektima energetske obnove, uz poboljšane toplotne i svjetlosne uvjete u objektima, ispunjava krajnji cilj  smanjenja potrošnje energije što za sobom povlači i značajne uštede javnog novca, ali i daje  doprinos smanjenu emisije ugljičnog dioksida i zaštiti okoliša, ministar Teletović naglasio je kako je to i snažan impuls gospodarskom rastu jer je riječ o projektima na čijoj realizaciji rade domaće tvrtke i obrtnici. „Energetska obnova školskih i zdravstvenih objekata jedan je od najvažnijih projekata koji u posljednje tri godine provodi Vlada HNŽ-K. To je složen posao za koji je najprije trebalo posložiti svu ‘papirologiju’, pripremiti energetske preglede i projektnu dokumentaciju na kvalitetan način i u skladu s propisanim pravilima. Uspjeli smo, a koristi od ovog projekta su višestruke, kako za krajnje korisnike tako i za davatelje usluga ali i zajednicu u cjelini“ – kazao je ministar Teletović istaknuvši kako će Vlada u okviru svojih mogućnosti nastaviti podržavati projekte energetske učinkovitosti u javnom sektoru i  time davati doprinos održivom upravljanju energetskim resursima, zaštiti okoliša, a u konačnici i smanjenju godišnjih financijskih izdataka za energente odnosno uštedi javnog novca koji se može usmjeriti u druge razvojne projekte.

Uz ministra Teletovića objekt JU Osnovna škola Drženica obišao je i dr. sc. Rašid Hadžović, županijski ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa koji je naglasio kako energetska obnova školskih objekata stvara uvjete za produktivniji rad učenika i nastavnika, ali i doprinosi njihovom obrazovanju za okoliš i učinkovito upravljanje energijom u budućnosti.

Valja naglasiti kako je  Projektom energetske učinkovitosti, koji provodi Vlada HNŽ-K u suradnji sa Svjetskom bankom i UNDP-om, u posljednje tri godine obuhvaćeno više od dvadeset objekata javnih školskih i zdravstvenih ustanova od Konjica do Neuma za što je izdvojeno gotovo 9 milijuna KM, a dodatnih milijun KM Vlada je izdvojila za rekonstrukciju školskih objekata.