Ministar Emil Balavac posjetio je danas Grad Stolac  gdje se susreo s gradonačelnikom Stjepanom Boškovićem i njegovima suradnicima. Na radno-konzultativnom sastanku razgovaralo se o aktualnom stanju i poteškoćama u resorima turizma i zaštite okoliša. U dužem otvorenom razgovoru bilo je riječi i o mogućnostima  suradnje posebno na planu očuvanja prirode i zaštite okoliša budući da je kvalitetan i očuvan prostor primarni resurs za razvoj održivog turizma koji je strateško opredjeljenje kako stolačkog područja tako i Županije.

Zahvalivši ministru Balavcu na posjetu, gradonačelnik Bošković  istaknuo je i  dosadašnju vrlo dobru suradnju s Ministarstvom koje je, između ostaloga,  sufinanciranjem dijela radova u 2022. godini pomoglo završetak iluminacije Starog grada Vidoškog i uređenje posjetiteljskog centra na lokalitetu nekropole Radimlja. Predstavljajući aktualno stanje i potencijale za daljnji razvoj gradonačelnik je posebno naglasio iznimne kulturno-povijesne lokalitete koji se nalaze na stolačkom području, zbog čega se ovaj grad s pravom naziva muzej na otvorenom, posebno apostrofirajući značaj novoizgrađene obilaznice čijom je izgradnjom Stolac konačno prometno otvoren što će svakako doprinijeti i boljoj turističkoj valorizaciji  njegovih iznimnih potencijala.

Izražavajući zadovoljstvo činjenicom da Grad Stolac postaje sve prepoznatljivija turistička destinacija, ministar Balavac naglasio je kako je izuzetno važno nastaviti raditi na razvoju specifičnih turističkih proizvoda kao što su eno-gastronomski turizam, aktivni i kulturni turizam za kojima postoji velika potražnja. – Držim kako u cilju daljnjeg razvoja održivog turizma zajednički moramo raditi na uspostavljanju održive kombinacije tri interesa – interesa turizma kao gospodarske djelatnosti; okoliša kao kategorije prirodno-ekoloških elemenata te interesa  lokalnih zajednica kao društvene kategorije sa svim njihovim obilježjima, kazao je ministar Balavac koji je današnji radno-konzultativni sastanak iskoristio kako bi gradonačelniku Stoca uručio ugovore o sufinanciranju II. faze projekta parternog uređenja zemljišta uz nekropolu Radimlja te manifestacije Advent u Stocu

Današnji posjet Gradu Stocu nastavak je prošlog tjedna otvorenih radno-konzultativnih sastanaka ministra trgovine, turizma i zaštite okoliša s čelnim ljudima hercegovačko-neretvanskih jedinica lokalne samouprave. Za utorak, 16. siječnja 2024. planiran je posjet Općini Čitluk, ali i susret s predstavnicima Turističkog klastera Hercegovine čime se otvaraju radno-konzultativni sastanci s relevantnim strukovnim udruženjima iz turističko-ugostiteljskog sektora.