U utorak, 16. siječnja, u ranim poslijepodnevnim satima ministar Emil Balavac primio je u svom uredu izaslanstvo Turističkog klastera Hercegovina (TKH) čime je otvoren i proces konzultacija sa strukovnim udruženjima i realnim turističko-ugostiteljskim sektorom u HNŽ. Uz predsjednicu Mariju Vukoja Lastvić u izaslanstvu TKH bili su i klaster menadžer Ivan Dodig te Anđelko Bradvica, član Klastera od samog njegovog utemeljenja.

Ističući kako od njegovih početaka do danas kada broji trideset članica među kojima je i Turistička zajednica HNŽ,  Klaster čine entuzijasti i uspješni poduzetnici te predstavnici javnog i civilnog sektora, predsjednica Vukoja Lastvić kazala je kako je temeljni cilj Klastera očuvanje i promocija svih specifičnosti hercegovačke turističke regije. Posebno značajnim istaknula je dva studijska putovanja koja je, s ciljem promocije regije Hercegovina, TKH organizirao u 2023. godini za predstavnike turističkih agencija i medijskih kuća, ali i konferenciju Edukacija i zadržavanje radne snage u turizmu i ugostiteljstvu kojom je aktualizirano pitanje sve izraženijeg nedostatka radne snage u turizmu i ugostiteljstvu. Također, najavila je kako Klaster već ovih dana kreće s promocijom ovogodišnje hercegovačke turističke ponude sudjelovanjem na međunarodnom sajmu PLACE2GO u Zagrebu, a potom i na međunarodnom sajmu FITUR 2024 u Madridu.

Upravo te sajmove prepoznalo je i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša koje je potkraj 2023. godine iz sredstava tekućih transfera odobrilo 20.000 konvertibilnih maraka za sufinanciranje ovih sajamskih predstavljanja. – Turistički klaster Hercegovina najbolji je primjer kako bi trebao funkcionirati destinacijski  menadžment putem kojeg se koordiniraju aktivnosti svih interesnih skupina unutar jedne destinacije u cilju jačanja njezine konkurentnosti. Vjerujem kako ćemo u vremenu koje je pred nama, uz pomoć i u suradnji s  Klasterom, takav destinacijski menadžment preslikati i u naše turističke zajednice na način da postanu tijela koja upravljaju destinacijom vodeći računa o njezinoj konkurentnosti i održivosti. To će svakako olakšati i činjenica da je Turistička zajednica HNŽ aktivna članica Klastera i u svom je radu usko povezana s njim, napose u dijelu predstavljanja na specijaliziranim sajmovima,  kazao je ministar Balavac koji je izrazio nadu kako će  TKH i njegove članice u resornom ministarstvu prepoznati pouzdanog partnera u svim projektima koji vode ka daljnjem razvoju održivog turizma u HNŽ.