Suradnja Ministarstva s jedinicama lokalne samouprave i podupiranje kvalitetnih projekata, najbolji je način da se sustavno i transparentno rješavaju sva otvorena pitanja te osigura ujednačen  i održiv  razvoj Hercegovačko-neretvanske županije, jedinstvena je i jasna poruka s današnjih radno-konzultativnih sastanaka ministra trgovine, turizma i zaštite okoliša  i čelnih ljudi Čapljine, Neuma i Ravna.

Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša  Emil Balavac boravio je danas na jugu Hercegovačko-neretvanske županije kako bi se na licu mjesta i iz prve ruke informirao o stanju, otvorenim pitanjima ali i budućim planovima ovog područja u sektoru turizma te zaštite prirode i okoliša. Na odvojenim radno-konzultativnim sastancima s čelnim ljudima Čapljine, Neuma i Ravna razgovaralo se i o mogućnostima tješnje suradnje na konkretnim projektima, a napose na projektima razvoja održivog turizma koji je zajedničko strateško opredjeljenje kako ovog područja tako i Županije u cjelini.

Ministar Balavac najprije je posjetio Čapljinu gdje se susreo s gradonačelnikom Smiljanom Vidićem kojemu je tom prilikom uručio ugovore o sufinanciranju projekata iz oblasti zaštite okoliša i izgradnje javne turističke infrastrukture koje je Grad Čapljina dostavio potkraj 2023. godine na raspisani izravni poziv jedinicama lokalne samouprave s područja HNŽ. – Cilj Ministarstva je da se, kroz ulaganja u zaštitu okoliša i javnu turističku infrastrukturu ali i kroz jačanje prepoznatljivosti tradicionalnih manifestacija, osiguraju preduvjeti za razvijanje kvalitetnih turističkih proizvoda i ponude koja će pridonijeti cjelogodišnjem turizmu i ravnomjernom razvoju turističkog sektora u cijeloj Županiji, istaknuo je ministar Balavac naglasivši kako kroz radno-konzultativne sastanke želi poslati poruku da je Ministarstvo spremno za tješnju suradnju sa svim zainteresiranim dionicima u resorima iz svoje mjerodavnosti. Gradonačelnik Vidić koji je tijekom sastanka prezentirao nekoliko projekata koji su od velike važnosti za Grad Čapljinu, zahvalio se ministru na posjetu izrazivši nadu kako će Grad Čapljina nastaviti dosadašnju dobru suradnju s Ministarstvom u svim aktivnostima i inicijativama koje se provode u cilju stvaranja boljih uvjeta za život građana i daljnji gospodarski razvoj.

Domaćin sastanka u Neumu bio je općinski načelnik Dragan Jurković koji je zahvalio ministru ne samo na posjetu nego i na spremnosti da se općina Neum i na ovaj način uključi i da svoj doprinos rješavanju otvorenih pitanja od značaja za resore turizma i zaštite okoliša. Tijekom sastanka ministar Balavac i načelnik Jurković dotakli su se više pitanja vezanih uz suradnju u oblastima od interesa za obje strane, a posebno vezano uz turizam koji je  razvojno opredjeljenje  općine Neum. U tom smislu zaključeno je kako treba raditi na produljenju sezone što se postiže podizanjem kvalitete turističkih proizvoda i usluga, diversifikacijom turističkog proizvoda, te boljim i kvalitetnijim upravljanjem na razini destinacije, što je zajednička obveza kako turističkog sektora tako i jedinice lokalne samouprave. – Neum je destinacija koja ima vrlo kvalitetnu resursnu osnovu za daljnji razvoj održivog turizma. Stoga me posebno raduje činjenica da su napori općinske uprave u ovom trenutku usmjereni na projekte zaštite okoliša koji su od iznimnog značaja ne samo za lokalno stanovništvo nego i za razvoj održivog turizma, kazao je ministar Balavac koji je načelniku Jurkoviću uručio ugovor za sufinanciranje projekta postavljanja polupodzemnih  kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada na nekoliko  ključnih lokacija uz obalu, ali i za projekt  sanacije šetnice duž Primorske ulice i tradicionalnu manifestaciju Neumsko ljeto. Riječ je o tri projekta općine Neum  koji su zadovoljili kriterije iz raspisanog izravnog poziva za sufinanciranje iz sredstava tekućih transfera nižim razinama vlasti koji su planirani Izmjenama i dopuna Proračuna HNŽ za 2023.

Nakon Čapljine i Neuma, ministar Emil Balavac posjetio je i općinu Ravno gdje mu je domaćinom bio općinski načelnik Andrija Šimunović sa suradnicima među koji je bio i  Davor Baković, ravnatelj JP Vjetrenica d.o.o. Ravno. Načelnik Šimunović upoznao je ministra s problemima s kojima se susreće ova najjužnija općina Županije, ali i projektima koje uspješno realizira u cilju stvaranja kvalitetne infrastrukture nužne za razvoj turizma čija je okosnica špilja Vjetrenica koja je nominirana za upis na UNESCO-vu listu zaštićene svjetske baštine. – Čestitam općinskoj upravi i menadžmentu JP Vjetrenica na ustrajnom radu kako na očuvanju prirodnih vrijednosti špilje Vjetrenice tako i na njezinoj sve uspješnijoj turističkoj valorizaciji pri čemu se vodi računa o održivosti ovog zaštićenog područja, istaknuo je ministar Balavac  koji je i načelniku Šimunoviću uručio potkraj 2023. potpisane ugovore za sufinanciranje projekata iz sredstava transfera nižim razinama vlasti planiranih Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ.

Današnji posjet jugu Županije svoj će nastavak imati tijekom sljedećeg tjedna za kada su planirani radno-konzultativni sastanci s čelnim ljudima preostalih hercegovačko-neretvanskih jedinica lokalne samouprave, ali i relevantnim strukovnim udruženjima iz turističko-ugostiteljskog sektora.