Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Emil Balavac boravio je danas u radnom posjetu Općini Prozor-Rama gdje mu je domaćinom bio načelnik dr. Jozo Ivančević. Na ovom prvom radno-konzultativnom sastanku, kojem je nazočio i pomoćnik načelnika Josip Juričić, razgovaralo se o aktualnom stanju i izazovima s kojima se suočavaju općinska uprava i žitelji ovog područja, a napose o prioritetima, planovima i projektima iz oblasti okoliša i turizma.

Načelnik Ivančević  zahvalio je ministru na posjetu, ali i na potpori koju Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša osigurava za projekte općinske uprave, s posebnim naglaskom na projekte usmjerene na stavljanje u funkciju neiskorištenih turističkih potencijala. – Koristim prigodu zahvaliti Ministarstvu na prepoznavanju razvojnih potencijala naše općine. To prepoznavanje je kroz protekle dvije godine konkretizirano sredstvima transfera koja su nam pristigla iz resora turizma, kazao je načelnik Ivančević.

Ministar Balavac iskoristio je današnji sastanak kako bi  načelniku uručio ugovore o sufinanciranju projekta izgradnje platoa za vidikovac Ramsko jezero te organizaciju tradicionalnih ramskih Dana šljive  i veslačke regate Lake to lake.  Sredstva za sufinanciranje ovih projekata Ministarstvo je osiguralo Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ za 2023. godinu na svojoj poziciji tekućih transfera nižim razinama vlasti.

Tijekom današnjeg radno-konzultativnog sastanka ministar Balavac iskazao je poseban interes i zadovoljstvo zbog uspjeha općinske uprave na planu zbrinjavanja otpada. – Općina Prozor-Rama među rijetkima je u Bosni i Hercegovini u kojoj se otpad ne odlaže nego u potpunosti zbrinjava na okolišno prihvatljiv način. Ova uspješna aktivnost na lokalnoj razini te daljnje jačanje javne  svijesti o potrebi uvođenja koncepta nula otpada svakako je nešto oko čega se trebamo okupiti u svim našim općinama i gradovima. To je osobito bitno sa stajališta naših zajedničkih planova za daljnji razvoj održivog i kompetitivnog turizma, naglasio je ministar Balavac izrazivši nadu kako će sva na današnjem sastanku otvorena pitanja biti osnova za zajedničke aktivnosti u budućnosti.

Ovotjedni radni obilazak općina i gradova s područja Hercegovačko-neretvanske županije ministar Emil Balavac zaključio je posjetom Osmanu Ćatiću,  gradonačelniku Konjica. U dužem prijateljskom razgovoru dvojica sugovornika razmijenila su mišljenja o aktualnom stanju, problemima i mogućnostima suradnje na projektima unaprjeđenja zaštite okoliša te daljnjeg razvoja održivog turizma.

Gradonačelnik Ćatić podsjetio je kako je Grad Konjic uvršten  u ‘Green Destinations Top 100 Stories’ za 2023. Navodeći da je uspješna certifikacija Konjica kao zelene destinacije pokazatelj opredijeljenosti ove lokalne zajednice da radi na razvoju održivog i odgovornog turizma, gradonačelnik je detaljnije predstavio neke od brojnih projekata koje  realizira gradska uprava Konjica, a neke od njih podržava i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ. Hvala ministru i Ministarstvu na potpori koju pružaju, a koju je Grad Konjic imao i u prošlom sazivu. Kada je riječ o turizmu i zaštiti okoliša, s ciljem stvaranja što boljeg ambijenta i novih vrijednosti, osmišljeni su brojni projekti među kojima su i projekti za koje smo nedavno dobili potporu Ministarstva, naveo je gradonačelnik Ćatić ističući da se nakon ranije određenih aktivnosti na uređenju izletišta Vrtaljica ukazala potreba za jednim vidikovcem na tom lokalitetu, ali i za nastavkom radova na izgradnji pješačkih staza i sportskih terena.

Ministar Balavac čestitao je gradonačelniku i gradskoj upravi na uspjesima koje ostvaruju istaknuvši kako ga posebno veseli usmjerenost na razvoj odgovornog i održivog turizma. – Razvoj turizma koji se odvija u skladu s potrebama okoliša, poštujući njegova prirodna obilježja, ali i ograničenja, treba biti naše zajedničko opredjeljenje jer ćemo samo tako moći diferencirati svoju turističku ponudu i kao jedinstvena destinacija Hercegovina postati konkurentniji na tržištu, rekao je ministar Balavac navodeći kako je današnji radno-konzultativni sastanak, uz razgovor o modelima suradnje u narednom razdoblju, prilika da gradonačelniku uruči ugovore o sufinanciranju tri projekta iz sredstava transfera nižim razinama vlasti među kojima je i manifestacija Zimski grad Konjic. – Grad Konjic pozitivan je primjer kako se i na koji način mogu kreirati i organizirati sadržaji za sve generacije tijekom manifestacije pod nazivom Zimski grad, čime je Konjic stavljen na mapu zimskih turističkih gradova koji svojim sadržajima privlače turiste,  kazao je ministar Balavac uručujući gradonačelniku Ćatiću ugovore o sufinanciranju tri projekta  – „Uređenje park šume Vrtaljica s proširenjem staze, izgradnjom vidikovca, rekreacijskog i edukacijskog sadržaja“, „Radovi na infrastrukturi za sport, kulturu i parkove“ te „Zimski grad Konjic“. Sva tri projekta podržana su s proračunske pozicije Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša iz sredstava tekućih transfera nižim razinama vlasti planiranih Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ za 2023.