Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša na poziv organizatora sudjelovao je  na svečanosti otvaranja 15. međunarodnog sajma turizma i ekologije „LIST 2017“ koji se od 11. do 13. svibnja održava u Lukavcu.

Poslije svečanog otvaranja, u društvu ostalih uzvanika ministar Teletović obišao je sajamske štandove na kojima svoju ponudu predstavljaju 152 izlagača, među kojima je i Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije na čijem je štandu  razgovarao s brojnim posjetiteljima osobno predstavljajući raznovrsnu turističku ponudu Hercegovačko-neretvanske županije.

Kako je programom Sajma predviđeno pokretanje diskusija i inicijativa o gorućim problemima u oblasti turizma, ministar Teletović iskoristio je ovu prigodu za susrete s Nerminom Muzerom, direktorom Turističke zajednice Sarajevske županije i Asimom Bečićem, direktorom Turističke zajednice Tuzlanske županije. Razgovaralo se o trenutnoj situaciji unutar sektora turizma s naglaskom na aktualne prijedloge Zakona o turizmu i Zakona o boravišnoj pristojbi FBiH  čije bi usvajanje prema zajedničkom mišljenju dovelo do  definitivnog urušavanja sustava turističkih zajednica.

S direktorima TZ KS I TK

„Svi koji rade u turizmu vrlo dobro znaju da prirodne ljepote,  arheološka, kulturna i tradicijska baština svake naše destinacije, same po sebi nisu dovoljne   i jasno je da bez ulaganja u izgradnju turističke  infrastrukture, podizanje kvalitete usluga, marketing i promociju nećemo privući više turista“, kazao je ministar Teletović naglašavajući kako je upravo to osnovna zadaća turističkih zajednica koje najbolje poznaju potrebe i interese ne samo turista nego i pojedinačnih destinacija. Dogovoreno je da se na Sajmu započeti razgovori o ovim pitanjima intenziviraju te da se već sljedećeg tjedna održi zajednički sastanak u Mostaru  domaćin kojega će biti ministar Teletović i Turistička zajednica HNŽ-K.

Ministar Teletović posjetio je i sajamski štand Nacionalne turističke organizacije Crne Gore na kome je s Fuadom Hadžibetijem,  direktorom Turističke organizacije Ulcinja  razgovarao o mogućnostima uspostavljanja suradnje i zajedničkim prekograničnim projektima kako bi se pojedinačno bogatstvo različitosti, originalnosti i izvornosti sadržaja pretočilo u atraktivne turističke sadržaje koji se međusobno nadopunjuju i zajednički doprinose prepoznavanju regije kao kvalitetne, integralne i poželjne turističke destinacije.

Danas, drugog dana posjeta ministar Teletović  susreo se između ostalih i sa dr. sc. Edinom Delićem, načelnikom Općine Lukavac koji mu je uručio zahvalnicu Turističkoj zajednici HNŽ-K za dugogodišnje sudjelovanje  i potporu međunarodnom sajmu turizma i ekologije „LIST“ Lukavac.

Zahvalnica