Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša u Vladi HNŽ primio je u svom uredu Menderesa Türela, gradonačelnika Antalije. U sastavu visokog izaslanstva bili su i NJ.E. Cihad Erginay, veleposlanik Republike Turske u BiH te Ayse Selcan Sanli, generalna konzulica u Mostaru, a   sastanku je nazočio i Adnan Faladžić, ministar financija u Vladi HNŽ/K.

slik3

Ministar Teletović predstavio je gostima Hercegovačko-neretvansku županiju te na poseban način istaknuo turizam i turističke potencijale HNŽ koji se zasnivaju prije svega na bogatoj prirodnoj i kulturno-povijesnoj baštini. „Nesporno je da imamo potencijalne mogućnosti da se priključimo krugu turistički razvijenih regija u okruženju. Naša strateška prednost prema konkurenciji je izdašan i još uvijek ekološki visoko vrijedan prostor, bogata prirodna i povijesna baština te suživot kultura koji podrazumijeva očuvanje specifičnih vrijednosti svake od njih. Međutim, za priključenje krugu turistički razvijenih regija, kakve su provincija i grad Antalija, nužno je oblikovati nove turističke proizvode kroz koje će naši resursi biti na pravi način valorizirani, te s druge strane olakšati dolazak gostiju stavljanjem u punu funkciju mostarskog aerodroma otvaranjem novih linija prema nama interesantnim tržištima kakvo je tržište Republike Turske“, kazao je ministar Teletović dok je ministar Faladžić upoznao goste s nastojanjima Vlade HNŽ da stvori povoljniju poslovnu klimu koja će privući nove investicije u sve konkurentne sektore, a posebno u sektor turizma. Dvojica ministara u Vladi HNŽ izrazili su zadovoljstvo posjetom visokog izaslanstva te   naglasili kako u njemu vide početak uspješne i obostrano korisne suradnje.

slik1

Gradonačelnik Türel zahvalio je na iscrpnim informacijama te iznio iskustava i uspjehe koje Antalija bilježi u svjetskim turističkim okvirima, iskazavši pri tome spremnost za pomoć u transferu znanja i iskustava koja nedostaju turističkom sektoru HNŽ, ali i spremnost za potporu konkretnim projektima.

Na kraju kratkog, ali sadržajno bogatog razgovora, sudionici sastanka složili su se kako postoje brojne ideje koje treba pretočiti u konkretne projekte te ih realizirati kroz snažniju međusobnu suradnju pri čemu će od iznimnog značaja biti podrška koju tim aktivnostima pruža Veleposlanstvo Republike Turske u BiH, a napose Generalni konzulat u Mostaru, što potvrđuje i današnji susret u Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša.