Provodeći Zaključak Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, a s ciljem otvaranja dijaloga i aktivnog učešća zainteresovanih strana u procesu donošenja propisa, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša organizovalo  je  javnu raspravu o Nacrtu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

U uvodnom dijelu javne rasprave koja je održana u zgradi Vlade HNK prisutnim se obratila Šemsa Bajrović, pomoćnica ministra za ugostiteljstvo i turizam navodeći da je Nacrt Zakona prošao prvo čitanje u Skupštini HNK gdje je ocijenjeno da isti predstavlja dobru osnovu za izradu prijedloga zakona.

Navodeći razloge donošenja novog zakona, pomoćnica Bajrović istaknula je da se  nakon sagledavanja i analize cjelokupnog stanja na području ugostiteljstva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu pokazalo  da dosadašnja zakonska rješenja imaju značajne manjkavosti., zbog čega se ukazala potreba za sistematizovanjem materije koju reguliše ovaj zakon  i njegovo usklađivanje s  potrebama realnog sektora ugostiteljstva. U uvodnom izlaganju zainteresovanim stranama prezentovana su i nova zakonska rješenja čiji je cilj  dalji razvoj  ugostiteljske djelatnosti, povećanje efikasnosti sistema, bolja koordinacija između jedinica lokalne samouprave, Kantona i ugostitelja   te   zakonitosti rada ugostiteljskih objekata.

Na današnjoj javnoj raspravi koja je imala svrhu prikupiti komentare i prijedloge svih zainteresovanih strana učestvovalo je  tridesetak predstavnika jedinica lokalne uprave,   strukovnih udruženja i ugostitelja  s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona

Proces konsultacija  o Nacrtu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti otvoren  je 13. januara  i trajati će do 13. februara 2017. kako bi se omogućilo šire uključivanje zainteresovanih strana. Kako je pojašnjeno osim primjedbi i sugestija izrečenih na održanoj javnoj raspravi, iste se do isteka ostavljenog roka mogu dostaviti u pisanoj formi  kantonalnom Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša. Ministarstvo će sve realne inicijative, prijedloge, sugestije i komentare  razmotriti i uzeti u obzir prilikom izrade Prijedloga Zakona o ugostiteljstvu.

Javna rasprava 1

Javna rasprava 3