Provodeći Zaključak Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, a s ciljem otvaranja dijaloga i aktivnog učešća zainteresovanih strana u procesu donošenja propisa, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša organizovalo je javnu raspravu o Nacrtu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.
U uvodnom dijelu javne rasprave koja je održana u zgradi Vlade HNK prisutnim se obratila Šemsa Bajrović, pomoćnica ministra za ugostiteljstvo i turizam navodeći da je Nacrt Zakona prošao prvo čitanje u Skupštini HNK gdje je ocijenjeno da isti predstavlja dobru osnovu za izradu prijedloga zakona.
Navodeći razloge donošenja novog zakona, pomoćnica Bajrović istaknula je da se nakon sagledavanja i analize cjelokupnog stanja na području ugostiteljstva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu pokazalo da dosadašnja zakonska rješenja imaju značajne manjkavosti., zbog čega se ukazala potreba za sistematizovanjem materije koju reguliše ovaj zakon i njegovo usklađivanje s potrebama realnog sektora ugostiteljstva. U uvodnom izlaganju zainteresovanim stranama prezentovana su i nova zakonska rješenja čiji je cilj dalji razvoj ugostiteljske djelatnosti, povećanje efikasnosti sistema, bolja koordinacija između jedinica lokalne samouprave, Kantona i ugostitelja te zakonitosti rada ugostiteljskih objekata.
Na današnjoj javnoj raspravi koja je imala svrhu prikupiti komentare i prijedloge svih zainteresovanih strana učestvovalo je tridesetak predstavnika jedinica lokalne uprave, strukovnih udruženja i ugostitelja s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona
Proces konsultacija o Nacrtu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti otvoren je 13. januara i trajati će do 13. februara 2017. kako bi se omogućilo šire uključivanje zainteresovanih strana. Kako je pojašnjeno osim primjedbi i sugestija izrečenih na održanoj javnoj raspravi, iste se do isteka ostavljenog roka mogu dostaviti u pisanoj formi kantonalnom Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša. Ministarstvo će sve realne inicijative, prijedloge, sugestije i komentare razmotriti i uzeti u obzir prilikom izrade Prijedloga Zakona o ugostiteljstvu.