Provodeći Zaključak Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, a s ciljem otvaranja dijaloga i aktivnog sudjelovanja zainteresiranih strana u procesu donošenja propisa, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša organiziralo je javnu raspravu o Nacrtu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.
U uvodnom dijelu javne rasprave koja je održana u zgradi Vlade HNŽ prisutnim se obratila Šemsa Bajrović, pomoćnica ministra za ugostiteljstvo i turizam navodeći kako je Nacrt Zakona prošao prvo čitanje u Skupštini HNŽ gdje je ocijenjeno da isti predstavlja dobru osnovu za izradu prijedloga zakona.
Navodeći razloge donošenja novog zakona, pomoćnica Bajrović istaknula je kako se nakon sagledavanja i analize cjelokupnog stanja na području ugostiteljstva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji pokazalo da dosadašnja zakonska rješenja imaju značajne manjkavosti., zbog čega se ukazala potreba za sistematiziranjem materije koju regulira ovaj zakon i njegovo usklađivanje s potrebama realnog sektora ugostiteljstva. U uvodnom izlaganju zainteresiranim stranama prezentirana su i nova zakonska rješenja čiji je cilj daljnji razvoj ugostiteljske djelatnosti, povećanje učinkovitosti sustava, bolja koordinacija između jedinica lokalne samouprave, Županije i ugostitelja te zakonitosti rada ugostiteljskih objekata.
Na današnjoj javnoj raspravi koja je imala svrhu prikupiti komentare i prijedloge svih zainteresiranih strana sudjelovalo je tridesetak predstavnika jedinica lokalne uprave, strukovnih udruženja i ugostitelja s područja Hercegovačko-neretvanske županije.
Proces konzultiranja o Nacrtu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti otvoren je 13. siječnja i trajat će do 13. veljače 2017. kako bi se omogućilo šire uključivanje zainteresiranih strana. Kako je pojašnjeno osim primjedbi i sugestija izrečenih na održanoj javnoj raspravi, iste se do isteka ostavljenog roka mogu dostaviti u pisanoj formi županijskom Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša. Ministarstvo će sve realne inicijative, prijedloge, sugestije i komentare razmotriti i uzeti u obzir prilikom izrade Prijedloga Zakona o ugostiteljstvu.