Među brojnim uzvanicima iz gospodarskog, javnog i političkog života ne samo Hercegovačko-neretvanske županije nego i BiH i regije, današnjoj svečanosti otvaranja XVI. međunarodnog sajma „Dani trešnje 2018“ nazočio je i Ajdin Teletović, županijski ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša.

Ovogodišnji sajam, koji je otvorio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, okupio je više od tri stotine izlagača iz BiH i cijele regije među kojima je i veliki broj izlagača iz makedonske prijestolnice Skoplja, odnosno njezine najmnogoljudnije općine Čair koja je ovogodišnji partner Sajma, ali i nadaleko poznata po starim autohtonim zanatima i rukotvorinama.

Značaj tradicijskih zanata prepoznali su i organizatori Sajma, u čije je ime ministar Teletović na današnjoj svečanosti  uručio medalju „Zlatna trešnja“ Obrtničkoj komori HNŽ za doprinos zaštiti i promociji starih i autohtonih zanata u HNŽ.

U brojnim kontaktima, kako s izlagačima tako i s uzvanicima, ministar je istaknuo kako  Dani trešnje  predstavljaju ne samo značajnu sajamsku manifestaciju, nego i zanimljivu turističku atrakciju koja upotpunjuje turističku ponudu Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije u cjelini, ali i izravno doprinosi  razvoju ruralnog turizma odnosno mogućnosti proizvodnje organske hrane i povezivanja poljoprivrednih proizvođača s turističkim sektorom što je, uz različitost i bogatstvo prirodnog i kulturno-povijesnog naslijeđa, pretpostavka održivog razvoja turizma u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Pod motom „Promocija turističkih i gospodarskih proizvoda“, ovogodišnje šesnaesto izdanje međunarodnog sajma gospodarstva, poljoprivrede, prehrane i turizma „Dani trešnje 2018″ održava se od 19. do 22. lipnja na sajamskom prostoru bivšeg TC Merkur u Vrapčićima kod Mostara, a organizator mu je Turističko udruženje Sjever Mostar.