Ministar Ajdin Teletović održao je danas radno-konzultativni sastanak s Ivanom Ljubićem, v.d. ravnatelja i Ibricom Berberovićem, rukovoditeljem Sektora tehnike i održavanja J.P. „Međunarodna zračna luka – aerodrom Mostar“ d.o.o.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnom stanju i poteškoćama u radu Zračne luke Mostar, napose u svjetlu još uvijek prisutne pandemije COVID-19 koja je, najprije zbog privremenog zatvaranja graničnih prijelaza u zračnom prometu a potom i zbog poteškoća u poslovanju brojnih avioprijevoznika, dovela do obustave u obavljanju osnovne djelatnosti Zračne luke i posljedično tome do poteškoća u poslovanju.

Posebno je naglašeno kako je Zračna luka Mostar specifičan sustav te da je potrebno zadržati licence djelatnika kao i atestiranu i servisiranu opremu, s posebnim naglaskom na vatrogasnu opremu i sigurnosnu opremu. „Eventualni gubitak licence aerodromskog operatera stavio bi Zračnu luku Mostar u još nepovoljniji položaj, jer bi njezino ponovno pokretanje tražilo velika sredstva i duže vremensko razdoblje što bi za posljedicu imalo nemogućnost uspostave letova“, kazao je Ljubić.

Ministar Teletović iskazao je razumijevanje za situaciju u kojoj se nalazi Zračna luka te podsjetio kako je Ministarstvo i do sada najdosljednije podupiralo njezin rad te zagovaralo privlačenje novih avioprijevoznika. „Programi mjera za ublažavanje negativnih posljedica pandemije COVID-19 na gospodarstvo  niti na jednoj razini nisu prepoznali posljedice koje je pandemija ostavila u domaćem zračnom prometu. Međutim, mi smo i dalje čvrsto opredijeljeni podržati sve aktivnosti koje bi osigurale ne samo zadržavanje licence aerodromskog operatera nego i širenje poslovanja Zračne luke Mostar“ naglasio je ministar Teletović.

Na tom tragu, dogovoreno je da Ministarstvo sačini i Vladi HNŽ dostavi cjelovitu informaciju o aktualnom stanju kako bi mogla odlučiti o budućim modalitetima potpore Zračnoj luci Mostar.