S ciljem  osnaživanja suradnje i harmonizacije djelovanja na općinskoj/gradskoj i županijskoj razini, ministar Emil Balavac održao je u utorak, 2. srpnja radno-konzultativni sastanak s tržišnim i turističko-ugostiteljskim inspektorima jedinica lokalne samouprave.

Sastanak je sazvan s ciljem identifikacije problema, izazova i dilema u postupanju mjerodavnih inspekcija te  zajedničkog pristupa njihovom rješavanju, a posebna pozornost posvećena je provođenju plana pojačanog inspekcijskog nadzora u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Ministar Balavac istaknuo je kako je Ministarstvo, napose Inspektorat koji kao unutarnja organizacijska jedinica djeluje unutar njega, otvoreno za svaki vid suradnje  i razmjenu primjera dobre prakse koja može doprinijeti unaprjeđenju inspekcijskih nadzora i povećanju discipline u pogledu poštivanja zakonskih propisa.

Na sastanku je zaključeno kako je nužno redovito provoditi zajedničke akcije inspekcijskog nadzora. Vezano uz provedbu plana pojačanog inspekcijskog nadzora sudionici sastanka dogovorili su smjernice i modalitete daljnje suradnje te način izvještavanja.

Podsjećamo kako se pojačani inspekcijski nadzori provode od 3. lipnja putem zajedničkih timova sačinjenih od županijskih i općinskih/gradskih inspektora,  a usmjereni su na povećanje discipline u pogledu poštivanja zakonskih propisa iz oblasti unutarnje trgovine, ugostiteljstva i turizma te suzbijanja nezakonitih radnji koje su prepoznate pod pojmom sive ekonomije (rad bez odobrenja, neizdavanje fiskalnih računa, neplaćanje boravišne pristojbe, neplaćanje turističke članarine ,..).