Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Emil Balavac susreo se u petak, 24. svibnja s  NJ.E. Adrianom Farrellom,  veleposlanikom Republike Irske za BiH sa sjedištem u Ljubljani. Kuriozitet susreta je činjenica kako se ministar Balavac u Jablanici priključio veleposlaniku Farrellu na njegovom putovanju vlakom na relaciji Sarajevo-Mostar koje je CNN 2022. godine, zbog ljepote kanjona Neretve od Jablanice do Grabovice, uvrstio među top 10 najljepših europskih putovanja vlakom.

Uz izraze dobrodošlice i spremnosti za potporu diplomatskom radu veleposlanika Farrella, ministar Balavac predstavio je neke  rezultate i prioritete Ministarstva u idućem razdoblju naglasivši kako se turizam izdvaja kao resor s velikim potencijalima za suradnju, napose u području poticanja ulaganja i uspostavljanja aviolinija iz Mostara što bi dodatno poboljšalo dostupnost te olakšalo kretanje turista i gospodarstvenika u oba smjera. Ministar je istaknuo kako postoje velike mogućnosti unaprjeđenja gospodarskih odnosa, naglasivši kako su kulturni, gastronomski, vjerski i turizma događaja, uz gostoljubive i druželjubive ljude, poveznica turizma u Irskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji na čemu bi se mogla temeljiti buduća suradnja.

NJ.E. Adrian Farrell iskazao je zadovoljstvo susretom i informacijama koje je dobio. Naglasivši kako će Irska nastaviti podržavati BiH u provedbi reformi, veleposlanik Farrell  ponovio je spremnost svoje domovine da znanjem i iskustvom pomogne BiH na europskom putu, ali i  da dodatno potakne gospodarsku suradnju s ciljem osnaživanja zajedničkih vrijednosti.

Ministar Emil Balavac i veleposlanik Republike Irske NJ.E. Adrian Farrell, iskazali su zadovoljstvo susretom koji je potvrdio vrlo dobre i bliske odnose te obostranu želju za jačanjem suradnje. Susret započet putovanjem vlakom, nastavljen je obilaskom Starog mosta i stare gradske jezgre, prvih bosanskohercegovačkih spomenika zaštićenoga svjetskoga naslijeđa koje svakodnevno obilazi veliki broj turista među kojima su državljani Republike Irske.