Kao podsjetnik na kolektivnu odgovornost čovječanstva o potrebi zaštite i očuvanja Planeta koji nam je zajednički dom, na današnji se dan širom svijeta obilježava Međunarodni dan zaštite okoliša.

Od 1972. godine, kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila 5. lipnja Međunarodnim danom zaštite okoliša, obilježavanje se svake godine fokusira na različite probleme s kojima se suočava okoliš. Prva kampanja pod sloganom „Samo jedna zemlja” održana je 1973., a posljednjih su godina u fokusu teme poput onečišćenja plastikom, ilegalne trgovine divljim životinjama, prevelike eksploatacije prirodnih resursa do onečišćenja zraka i sigurnosti hrane.

Ovogodišnja globalna kampanja pod sloganom „Our land. Our future. We are #GenerationRestoration” („Naša zemlja. Naša budućnost. #GenerationRestoration“.) usmjerena je na obnovu zemljišta, dezertifikaciju i otpornost na sušu. Obnova zemljišta ključni je stup UN-ova desetljeća posvećenog obnovi ekosustava (2021.-2030.). Obnova ekosustava uključuje različite aktivnosti, od pošumljavanja planinskih lanaca, preko ozelenjivanja urbanih prostora, oživljavanja poljoprivrednih zemljišta i pašnjaka do pomoći vrstama da se vrate u svoja prirodna staništa.

Međunarodni dan zaštite okoliša ima za cilj potaknuti pozitivne promjene i osjećaj odgovornosti prema našem prirodnom okruženju te predstavlja nedvosmislen poziv pojedincima, zajednicama i organizacijama da pozitivno utječu na okoliš. Bilo da se radi o jednostavnim promjenama u našim svakodnevnim navikama, zagovaranju promjena politike ili aktivnom sudjelovanju u inicijativama zajednice, naši napori mogu značajno utjecati na očuvanje našeg okoliša.

Budimo svi #GenerationRestoration.