Ministar Emil Balavac sudjelovao je na trećem radnom sastanku županijskih ministara turizma i zaštite okoliša koji je održan u ponedjeljak, 3. lipnja 2024. u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu. U fokusu razgovora ministrice Pozder i njezinih kolega bile su, prije svega, teme zaštite prirode i okoliša gdje postoji čitav niz otvorenih pitanja. Tako je najavljeno kako će se, u cilju poboljšanja stanja u oblasti okoliša, zajednički raditi na izradi novog zakona o upravljanju otpadom  te federalnog plana upravljanja otpadom, ali i da će uskoro u Federaciji BiH biti proglašen veći broj zaštićenih područja.

U svom obraćanju ministar Balavac osvrnuo se na probleme već zaštićenih područja u HNŽ, osobito Parka prirode Hutovo blato kojem slijedi transformacija iz javnog poduzeća u javnu ustanovu, zatim na izazove koji stoje pred zaštićenim krajolikom Vjetrenica kojim upravlja JP Vjetrenica-Popovo polje, a najavio je i tješnju suradnju s Općinom Neum vezano za uspostavljanje zaštićenog područja Neum Mediteranetum. Također, ministar je najavio skoro uspostavljanje registra zaštićenih područja, javni poziv Ministarstva za sufinanciranje projekata unaprjeđivanja kvalitete okoliša i popularizacije okolišnih tema u javnosti kao i sudjelovanje Ministarstva u pilot projektu usmjerenom na unaprjeđenje prevencije i ranog otkrivanja šumskih požara  u Parku prirode Blidinje, na području koje pripada Općini Jablanica.

Naglašavajući kako nema održivog turizma bez dobro očuvanog okoliša u kojem se svi negativni učinci moraju minimizirati, ministar Balavac informirao je sugovornike da nepostojanje županijskog  plana upravljanja otpadom  otežava kako proces planiranja tako i provođenja integralnog sustava upravljanja otpadom u HNŽ.

Ministar je podsjetio kako je izrada ovog plana pokrenuta u prosincu 2018. kao dio projekta „Izrada županijskih planova upravljanja otpadom” koji je financijski podržan od strane Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, a implementiran od strane Regionalnog centra za okoliš za Središnju i Istočnu Europu, Ured za Bosnu i Hercegovinu (REC BiH). Plan za razdoblje 2022.-2027. pripremljen je koristeći metodološke smjernice dane od strane EU, prošao je proces javnih konsultacija, a urađena je i evaluacija konkretnih stajališta i sugestija partnera u konsultacijama, međutim, do danas isti nije stigao u skupštinsku proceduru. – Imam zadovoljstvo najaviti reviziju i osuvremenjivanje plana upravljanja otpadom na području Hercegovačko-neretvanske županije, koji je zbog financijskih problema zapeo nekad u 2021. Međutim, s novom Vladom i prvom Premijerkom na njezinom čelu, zaštita okoliša i održivi turizam, kojem je ključna pretpostavka kvalitetno upravljanje otpadom, strateški su pravci ove nove Vlade. Tako da se nadam da ćemo u narednom razdoblju imati jedan dobar i veliki iskorak u ovom pravcu, kazao je ministar Balavac izražavajući osobnu spremnost i spremnost Ministarstva za sudjelovanje u koordiniranim aktivnostima unaprjeđenja zakonodavnog okvira, strateškog planiranja i budžetiranja. Ministar Emil Balavac uputio je poziv Nasihi Pozder, federalnoj ministrici okoliša i turizma da posjeti Mostar kako bi se podrobnije upoznala sa stanjem u HNŽ, a naglasio je kako je poziv  otvoren i za kolege iz drugih županija budući da koordinacija i suradnja  u zaštiti prirode i okoliša nemaju alternative.