Ministar Emil Balavac sudjelovao je u petak, 31. svibnja na sastanku javnih komunalnih poduzeća iz sustava Ekopaka, neprofitne  tvrtke koja ima za cilj ispunjenje zakonskih obveza za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada u Federaciji BiH.

Prije početka radnog dijela sastanka, čiji su domaćini Općina Prozor-Rama i njezino JKP „Vodograd“, ministar Balavac obratio se okupljenima podsjetivši  kako već dugi niz godina, kroz svoj rad pri različitim organizacijama UN-a, prati rad ove grupacije i dobro zna kakav i koliko dobar posao rade. Istaknuvši kako su Općina Prozor-Rama i JKP „Vodograd“ prvi u Županiji koji sustavno upravljaju  otpadom,  ministar je izrazio uvjerenje kako će ovaj uspješan primjer biti pokazna točka, odnosno smjer u kojem će se kretati i sve druge općine i gradovi u Županiji. Drago mi je da je ovo jedan od prvih skupova na kojima sudjelujem, jer je Prozor-Rama općina koja je napravila strašno velik iskorak u cijelom ovom procesu, iskorak o kojem općine poput Jablanice, Čitluka, Stoca, gradova Konjica i Čapljine još uvijek samo maštaju. To je proces na koji sam, kao osoba koja je stanovnik ove županije iz susjedne Jablanice, iznimno ponosan. Mislim da ga treba samo replicirati u najvećoj mogućoj mjeri i nadograđivati. Mi ćemo u narednom razdoblju osigurati sredstva za jedan dio tih projekata. Jedan veliki dio sredstava ići će općinama i gradovima, rekao je okupljenima ministar Balavac  najavljujući kako će Ministarstvo uložiti još više napora, što ljudskih resursa, što financijskih sredstava koja mogu pomoći, prije svega, javnim poduzećima da održivo upravljaju otpadom. – Pomoći ćemo i građanima da vide stvarnu korist od ovakvog upravljana otpadom, kazao je ministar Balavac najavivši i skoru reviziju županijskog Plana upravljanja otpadom. – Imam zadovoljstvo najaviti reviziju i osuvremenjivanje plana upravljanja otpadom na području Hercegovačko-neretvanske županije, koji je zbog financijskih problema zapeo nekad u 2021. Međutim, s novom Vladom i prvom Premijerkom na njezinom čelu, zaštita okoliša i održivi turizam, kojem je ključna pretpostavka kvalitetno upravljanje otpadom, strateški su pravci ove nove Vlade. Tako da se nadam da ćemo u narednom razdoblju imati jedan dobar i veliki iskorak u ovom pravcu, zaključio je ministar Balavac.

Na sastanku su prezentirana postignuća JPK „Vodograd“ i ostalih javnih komunalnih poduzeća iz sustava Ekopaka dok je predavanje na temu Perspektiva upravljanja komunalnim otpadom u regiji održao dr. sc. Tomislav Lukić s Međunarodne akademije održivog razvoja. Nakon završetka radnog dijela sastanka, ministar Balavac s predstavnicima javnih komunalnih poduzeća posjetio je postrojenje „Vodograda“  za sortiranje otpada  i kompostanu. Više o samo sastanku možete pročitati na portalu Ramski-vjesnik.ba.

Zahvaljujemo na ustupljenim fotografijama Mladen Topić/Ramski vjesnik.