Za jačanje turističke konkurentnosti Hercegovačko-neretvanske županije potrebno je pratiti trendove i potrebe današnjih turista te im se pravovremeno prilagođavati. Zaključak je to konferencije Wi-Fi u turizmu i ugostiteljstvu koju je, u sklopu XIX. međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2016, organiziralo Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ.

20160413_111352

Stručno-edukativnu konferenciju o mogućnostima primjene bežičnog interneta u promociji hercegovačko-neretvanskih destinacija i privlačenju novih turista, otvorio je resorni ministar Ajdin Teletović naglasivši  kako „Hercegovačko-neretvanska županija, od sjevera do krajnjeg juga, ima velike potencijale za jači razvoj turizma“, ali i da turistički sektor očekuje puno posla kako bi se ti potencijali stavili u punu turističku  funkciju i stvorili konkurentnu i na širem tržištu prepoznatljivu turističku ponudu. – Današnjom konferencijom želimo otvoriti razgovore o mogućnostima koje suvremene tehnologije nude u promociji naših destinacija, povećanju zadovoljstva gostiju, poticanju dodatne potrošnje i povećanju prihoda u turističkom objektu i destinaciji, kazao je ministar Teletović naglašavajući spremnost Ministarstva da svima koji rade u turizmu, kako u privatnom tako i javnom sektoru,  bude pouzdan partner s kojim će tražiti najbolja rješenja za razvoj hercegovačko-neretvanske turističke ponude.

20160413_111609

U ime pokrovitelja konferencije, Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, sudionike konferencije pozdravio je predsjednik Vlade, dr. sc. Nevenko Herceg koji je potvrdio opredijeljenost Vlade za razvoj turizma. – Naše opredjeljenje za razvoj turizma sigurno nije samo deklarativno jer ovaj saziv Vlade upravo  u turističkom sektoru vidi velike razvojne mogućnosti Županije koje će siguran sam biti prepoznate i na pravi način valorizirane i kroz dokument integrirane Strategije razvoja Županije čija je izrada u tijeku, kazao je predsjednik Herceg.

20160413_114136

Brojne mogućnosti koje nudi usluga slobodnog pristupa internetu, kako u turističkoj destinaciji tako i u individualnom turističko-ugostiteljskom objektu, sudionicima konferencije predstavili su stručnjaci tvrtke EMC d.o.o. Sarajevu na čelu s glavnim izvršnim direktorom Sašom Mandžukićem. Dodatnu vrijednost konferenciji dali su prezentirani primjeri dobre prakse iz susjedne Hrvatske, između ostalih program resornog ministarstva kojim se potiče uspostavljanje novih hotspot pristupnih točaka i njihovo prepoznatljivo obilježavanje čime se animira goste da snimanjem fotografija s instalacijom na kojoj piše ime destinacije, slanjem tih fotografija preko društvenih mreža promoviraju turistička odredišta.

20160413_123428

Po završetku stručno-edukativnog dijela konferencije, prisutni hotelijeri i ugostitelji, predstavnici turističkih agencija, strukovnih udruženja, institucija zaduženih za promociju turizma i jedinica lokalne uprave te nevladinog sektora, nastavili su druženje uz prezentaciju gastronomske ponude Hercegovačko-neretvanske županije za koju se pobrinulo Udruženje Turistički klaster Hercegovine.